Shroud House renovation

Go-sam, Carroll, Memmott, Paul C. and Hotston, Paul, Shroud House renovation, Highgate Hill, Brisbane, Australia, 2005.

Attached Files (Some files may be inaccessible until you login with your UQ eSpace credentials)
Name Description MIMEType Size Downloads
HCA12UQ202115.pdf Portfolio application/pdf 4.21MB 106
Designer Go-sam, Carroll
Memmott, Paul C.
Hotston, Paul
Design title Shroud House renovation
Project name Shroud House
Location Highgate Hill, Brisbane, Australia
Project description Research Background: Residential architectural design utilising Indigenous themes, expressions and representation. Context: Small Lot housing at West End on a building site of 250m2 with a permissible building footprint of 60% site coverage conforming to the Residential Design – Small Lot Code, Residential Design - Character control and Demolition Control Code and the West End – Woolloongabba District Local Plan.

Research Contribution: The project contributes to a very limited body of design examples of inner city small lot housing challenging the City Council’s embrace of historical revitalisation of existing single skin timber framed construction which have already been significantly altered by subsequent waves of different ethnic migration in the area since the early 1900s. There are negligible architectural residential designs that explore Indigenous themes, expressions and representation in architecture. As the principal designer I attempted to design an extension to an existing residence applying Indigenous themes both as motif and design features throughout whilst resolving challenging pragmatic constraints of building height limit, site relationship and diminutive building footprint. This was achieved by using methods of contextual Streetscape, environmental and architectural character site observations studies, combined with passive climatic controls and environmentally sustainable product research. The alteration principally attaches a folded envelope over a double height volume which expands the single storey space comprised of the living, kitchen, dining areas and blends these into an mezzanine bedroom/ensuite and study nook occupying the corner rear building elevation.

Research Significance: The project has been peer reviewed by two professional institutes of architecture and was the recipient of three awards in 2005 and 2006. Listed awards are as follows:

2005 Design Institute of Australia (Queensland Awards) 'Award of Merit' Refurbished Residential Interior Award
2006 RAIA Royal Australian Institute of Architects, Qld, 'Regional Commendation' in the award category, Robin Boyd Award for Housing Alterations and Additions
2006 RAIA Qld State Awards, 'High Commendation' Robin Boyd Award for Housing Alterations and Additions

Publications the Project has featured in::
Design Institute of Australia (Qld) Awards Catalogue, 2005, p. 44 Refurbished Residential Interior Award.
Fraser, Margie 2006 'Woven Histories' In Indesign Volume 25, May, pp. 86-87.
Nixon, Kate 2007 'Space Mission' In House and Garden, April, pp. 141-146.
Hawkes, Colleen 2009 'Urban Update' In Trends Renovation, Volume 25, No. 7, pp.18-24.
Project start date 2005
Date of completion 2005
Publisher School of Architecture, The University of Queensland
Place published Brisbane, Qld, Australia
Total pages 5
Open Access Status Not yet assessed
Subject 1201 Architecture
Keyword Original Creative Works - Design/Architectural work

 
Versions
Version Filter Type
Citation counts: Google Scholar Search Google Scholar
Created: Thu, 08 Apr 2010, 17:01:38 EST by Andrew Heath on behalf of Faculty Of Engineering, Architecture & Info Tech